Plastposen er blitt dyrere – men miljøet vinner

Færre plastposer er bedre både for miljøet og lommeboken.
Som mange sikkert har lagt merke til, har prisen på plastposer gått opp. Det er fordi Norge skal nå EUs krav om å redusere poseforbruket til 40 poser per person i året. På starten av dette året var antallet 70 poser – med andre ord krever det en innsats fra oss alle for å nå målet. Sammen med Handelens Miljøfond er vi med på «det store posekuttet», som er en felles innsats for miljøet og fremtiden.
Hva er problemet med plastposer?
Plastposer er en engangsartikkel som ofte ender som søppel i naturen eller som mikroplast i havet. Selv om mange av oss bruker posene flere ganger, er det et faktum at produksjon og avfall fra plast har en stor miljøpåvirkning.
Ved å redusere antall poser vi bruker, reduserer vi både klimautslipp og forsøpling. Færre poser betyr også mindre behov for produksjon, transport og ressurser – og det er bra for både miljøet og lommeboken.

Slik kan du kutte poseforbruket:
• Ha alltid med deg et handlenett
Et handlenett er lett å ta med seg og krever liten plass. Gjør det til en vane å alltid ha et tilgjengelig.
• Bruk posene flere ganger
Plastposer har god holdbarhet og kan brukes igjen og igjen. Kanskje har du en skuff full av gamle poser hjemme?
• Lag en handleliste
Vet du hva du skal kjøpe så kan du ta med deg riktig antall poser eller nett hjemmefra. Med litt planlegging unngår du småhandel og ny pose hver gang.
• Velg et nett du liker
Det finnes mange fine alternativer til plastposen – tøynett, bager og sekker i alle former og farger. Velg det som passer din stil!

En liten innsats med stor effekt
Hvis alle i Norge kutter posebruken med bare én pose i uken, sparer vi miljøet for over 270 millioner plastposer i året. Det er et tall som virkelig monner.
Det store posekuttet handler ikke om at du aldri skal kjøpe en plastpose igjen, men om å gjøre smarte valg når du har muligheten.
Husk på at hver pose du ikke bruker, er et steg i riktig retning.