Dette visste du nok ikke om Gunerius!

Gunerius fotograf
Det er 171 år siden Gunerius Pettersen først åpnet dørene til kjøpesenteret Gunerius. Fremdeles er senteret et knutepunkt i Oslo sentrum.
gunerius gammelt bilde
Gunerius i 1902. Etter Gunerius Pettersen sin bortgang i 1892 gikk handelen i arv, og fortsatte å vokse i årene fremover.
Gunerius fotograf
Gunerius i 2022. Fremdeles er Gunerius et knutepunkt i Oslo sentrum, og det passer i gjennomsnitt 15.000 personer gjennom senteret hver dag.
Gunerius fotograf
Gunerius består i dag av 36 butikker og kafeer, og er fremdeles et samlingspunkt for mange av Oslo sine innbyggere.
gunerius gamle dager syersker
Bønder, forretningsmenn og handelsreisende reiste langt for å kjøpe og selge på Gunerius. Her ser du en selger og tre kvinner som gjør sine innkjøp av sko tilbake i 1902
Gunerius fotograf
Tidligere var butikkene i andre etasje forbeholdt Te-salong, silkestoffer, kjoler og dresser. I dag finner du blant annet Bogerud, Normal, Nille, Shoeday og Kid Interiør i andre etasje.
Gunerius fotograf

Det har skjedd mye på innsiden et av Oslos eldste kjøpesentre, siden dørene først ble åpnet på Gunerius i 1852. Her kan du lese hele historien.

Da Gunerius Pettersen grunnla kolonialhandelen Gunerius i Storgata i Oslo, i en alder av 26 år, hadde han ingen anelse om at butikken skulle vokse seg til å bli et av Oslos eldste kjøpesentre.

Et knutepunkt for handel og sosialisering i 164 år

For 171 år siden var innfallsporten til landsbygda rett utenfor Oslos gamle byvoll, der bydelen Vaterland lå med hovedinnfartsåre Vaterlands Storgade.

Det var hit tilreisende bønder, forretningsmenn og handelsreisende kom for å kjøpe og selge, og det var her mang en landsens ungdom hadde sitt første møte med storbyens mange farger, som bondefangeri, gauking og verre ting. Flere av Oslos senere store handelshus hadde sin opprinnelse her, der de i begynnelsen ble etablert som såkalte bondehandelshus.

I 1852 da Gunerius for første gang åpnet dørene til Oslos befolkning, strømmet det til folk fra alle samfunnsklasser for å skaffe seg livsnødvendigheter, få høre siste nytt og sosialisere, mye likt det folk gjør i dag på Gunerius.

Gjesterom og egen stall til hester og vogner

Den gang var det en typisk bokhandel med en stor tomt, en brennevinsstue og lokaler som tilbød mange ulike varer og tjenester.

Menneskene valfartet til bodene, der man fikk kjøpt alt fra redskaper og klær til mat- og drikkevarer. Mange gjesterom var bygget slik at tilreisende bønder og kjøpmenn, fra nær og fjern, kunne overnatte på sine handelsturer for en pen sum.

Også stall var tilgjengelig. Her kunne de innkvartere hester og vogner til stell og reparasjon for et par øre ekstra. Landeveien var ofte lang til byen, og det var ikke asfalt å kjøre på, så å få børstet støvet av skoene og en seng å sove i, var en velkommen gest av datidens kolonialeiere.

Det var både praktisk og bekvemt å slippe å dra hele veien inn i byen for slike anledninger, da reguleringene av salg og innkjøp av varer var strengere og mer kontrollert enn den friere handelen ved byens innport. Det var her en gjorde de store kjøpene.

90 ansatte, 700 syersker og veversker

Etter hvert ble Gunerius et meget kjent navn, både innenfor og utenfor byens grenser, og Pettersen, som hadde store visjoner og som var en meget handelskraftig mann, utvidet kolonialhandelen sin til manufakturhandel, med både produksjonsvirksomhet og engrossalg.

Handelen vokste i takt med byen og etterspørselen, og Gunerius fortsatt utvidelsen ettersom pågangen fra kundene hans økte.

I en periode hadde butikken 90 ansatte, samt 700 syersker, og veversker tilknyttet forretningen; på den tiden en anselig arbeidsskare.

Etter Gunerius Pettersens bortgang i 1892 gikk handelen i arv, og fortsatte å vokse til Oslos eldste, mest tradisjonsrike kjøpesenter helt frem til våre dager.

Dameundertøy, senger, hvitevarer og dresser

På 30-tallet hadde Gunerius Pettersen vokst til et fire etasjers senter med flere innganger og alle slags butikker en kunne tenke seg. Og for de som ikke kunne besøke Gunerius, fantes det postordre i Gunerius Pettersen-magasinet.

Her kunne en lese om tilbud og nyheter.

Butikker solgte dameundertøy, hvitevarer og damevesker, for å nevne litt av utvalget i første etasje. Te-salong, silkestoffer, kjoler og dresser befant seg i andre etasje, og senger, engrosavdeling og systuer i tredje og fjerde etasje.

Godt og vel over 50 avdelinger var representert på senteret.

1991 – Gunerius blir tatt over av Thon

Gunerius ble overtatt av Olav Thon Eiendomsselskap ASA 1. januar 1991.

Senteret fortsetter å fremstå som en av Norges eldste suksesshistorier med omtrent 10.000 besøkende hver dag. Årlig tilsvarer det store deler av Norges befolkning som rusler gjennom senteret - ca. 3 millioner.

Kun området rundt Jernbanetorget har større besøksfrekvens i Oslo. Av over 35 butikker og kafeer er senteret for mange landets største og beste.

Gunerius er derfor et godt alternativ for de mange som har arbeidsplasser og hjem i nærområdene. Senterets styrke er gode priser og seriøse butikker med kjente merkevarer.

164 år med tradisjon, handel og sosialisering - det er noe å skryte av, det!

Fakta om Gunerius

Kjøpesenteret har i dag fire gater rundt seg: Storgata, Lybekkergata, Brugata og Stenersgata. Nærmeste naboer er Oslo Spektrum, Oslo City, Sentrum Scene, Rockefeller, Byporten og ikke minst Sentralbanestasjonen.

Utviklingen har medført at beliggenheten kanskje er byens beste med tanke på offentlig kommunikasjon, med syv trikkelinjer utenfor hovedinngangen og nærhet til Oslo Sentralbanestasjon og bussterminal. I tillegg til sitt eget parkeringshus med 150 parkeringsplasser, ligger Oslo City parkeringshus og parkeringshuset Spektrum med til sammen 1100 parkeringsplasser i umiddelbar nærhet.

Gunerius ble overtatt av Olav Thon Eiendomsselskap ASA i 1991, og ble i 1992 utvidet med cirka 2400 kvadratmeter i første etasje og cirka 400 kvadratmeter i andre etasje, med plass til 150 parkeringsplasser på taket for å imøtegå den fortsatt økende pågangen og populariteten blant folket. Senteret består i dag av 7500 kvadratmeter butikkareal, og inneholder over 35 fristende butikker.