Meny
 

Ønsker du å leve litt grønnere?

vegansg

Vegetarianer, veganer eller fleksitarianer – her er gode råd for å spise og leve litt grønnere og samtidig ta vare på miljøet.

 

 

Det er mange gode argumenter for å spise mer vegansk – blant annet miljø og dyrevelferd.

 

Produksjon av kjøtt står for store deler av klimautslippene i verden, og mange av dyrene i matproduksjonen ser aldri dagens lys, men holdes innesperret i bur i følge Veganerutfordringen.no

 

Vi har snakket med butikksjefen på Sunkost Gunerius, Helene Stenhaug, som gir tips til deg som ønsker å prøve et vegansk kosthold. Hun oppfordrer alle som er nysgjerrige til å prøve seg på «Veganerutfordringen».

 

Hva er veganerutfordringen?

 

– Veganerutfordringen handler om å inspirere flere til å prøve plantbasert kost. Det er et online-prosjekt hvor deltakerne melder seg på en egen hjemmeside, forteller Stenhaug. Den er gratis og har flere kjente fjes som Aylar Lie, Hanne Sørvaag og Shabana Rehman stiller opp frivillig for saken.

 

Veganerutfordningen.no blir du utfordret til å spise vegansk i 22 dager. Kampanjen setter fokus på bærekraft, dyrevelferd og sunnhet gjennom maten vi spiser, på en positiv måte. Som deltager får du tilsendt oppskrifter, kostholdsråd og gode rabatter på e-post.

 

 SØTT:Vegansk sjokolade! Ja takk. Foto: Josefine Svenkerud

 

 Sunkost Gunerius har et særdeles stort utvalg av vegansk mat og er med på å sponse Veganerutfordringer. Sunkost har ofte gode rabatter på deres veganske produkter – akkurat nå er det vegansk påske.

 

– Vi har nok Norges beste utvalg av veganske produkter – her har vi alt du trenger til både hverdags og kos. Enten du trenger erstatning til kjøtt, melk eller bare er på jakt etter vegansk mat generelt. Vi har plantemelk, smør, majones, dressinger, pålegg og sjokolade. Og ikke minst - vi har Norges beste utvalg på ekte meksikansk mat, slår butikksjefen fast.

 

Men det er ikke bare veganske matvarer Sunkost har i sitt sortiment. Her finner du vegansk sminke, hudpleie og kosttilskudd. For skal du leve et liv som veganer, er det fint å være oppmerksom på alt du omgir deg med. Ikke bare maten du spiser.

 

GODT UTVALG: Sunkost på Gunerius har et bredt utvalg av matvarer og produkter som veganske. Butikksjefen kan fortelle at du gjerne må komme innom for en prat og gode råd. Foto: Josefine Svenkerud

 

 

 Hva er det viktigste man må tenkte på når man er veganer?

 

– Å være veganer er relativt enkelt i dagens samfunn. Det du må tenkte på er å få i deg balansert næring. Her bruker du sunn fornuft, som ved alle typer kosthold. Når du skal kutte ut kjøtt, må du erstatte proteiner fra kjøtt med proteiner fra planterike f.eks. med bønner og belgfrukter. Det kan også være lurt å ta kosttilskudd og Omega 3-tilskudd, råder hun.

 

Hun anbefaler å ta vegansk Omga 3, D-vitamin og jod.

 

-          Men pass på at kosttilskuddet er uten gelatin og andre animalske ingredienser, tipser butikksjefen videre.

 

Skulle du være i tvil om noe rundt din veganske kosthold eller bare har spørsmål om hvordan du blir veganer, oppfordrer hun alle nye og gamle veganere til å komme innom for en prat.

 

– Hos oss på Sunkost Gunerius har vi mye kunnskap. Du kan også få gratis veiledning på «Veganerufrodringen.no».

 

Et generelt godt råd fra butikksjefen er alltid å huske på hvorfor du er veganer.

 

– Du er veganer for helsen, miljøet og dyrene, avslutter hun.

 

 

 MEKSIKANSK: Ifølge butikksjefen har Sunkost
blant det beste utvalget av ekte meksikansk mat. Foto: Josefine Svenkerud

Tips!

 

Elsker du kjøttboller? Her er en smakfull og vegansk oppskrift du garantert vil like: http://veann.com/meatless-meatballs-couscous/?lang=nb

 

Eller gå inn på bloggen http://greenbonanza.com/ for flere tips og triks.