Meny
 

Gulating – en butikk du ikke kan på glipp av

gulating ølutsalg

GULATING: Gulating er en spennende butikk. Du finner den i underetasjen på Gunerius. Foto: Tone Ruud Engen

 

 

Det som startet med en lidenskap for mikrobrygg, har etter hvert utviklet seg til 20 butikker i Norge. Gulating er en butikk som deler unike produkter og oppskrifter – fra folket, til folket. Her kan du lese mer om den spennende butikken. 

 

 

Visste du at norske bønder i middelalderen var lovpålagt å brygge øl før jul? De bøndene som ikke overholdt budet kunne få bøter, eller i verste fall bli landsforvist.

 

Dette stod skrevet i gulatingsloven, den eldste loven vi kjenner til i Norden, og som var gjeldende for Vestlandet fra rundt år 900.

 

Loven og historien er også bakgrunnen for navnet på den fremadskridende butikken «Gulating», et konsept skapt frem av en mann med forkjærlighet for lokalbrygget øl og sitt opphav fra nettopp Vestlandet – nærmere bestemt Dale i Sogn og Fjordane.

 

Her kan du lære mer om historien til butikken Gulating.

GULATING: Navnet har opprinnelse fra gulatingsloven i år 900, som påbød norske bønner å brygge øl i førjulstiden. Foto: Tone Ruud Engen

 

– Vi er opptatt av å ha det beste utvalget

Gulating ble grunnlagt av Rolf Ivar Skår og Else Marie Skår i 2011 på Dale i Sunnfjord.

 

Det som begynte med en lidenskap for lokalbrygget øl, har etter hvert utviklet seg til å bli over 20 butikker i Norge – fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. I 2017 åpnet Gulating sin andre butikk i Oslo, og denne gangen midt i hjertet av sentrum, på Gunerius.

 

Hva er forretningsideen og konseptet i Gulating?

 

– I 2011 var mikrobryggeriene i sterk vekst, og det ble vanskelig for mindre bryggerier å hevde seg. Rolf Ivar Skår innså at noe måtte gjøres – istedenfor å konkurrere med de nye bryggeriene ønsket han å samle dem, forklarer Aleksander Aaser Gundersen, daglig leder ved Gulating på Gunerius.

 

Som mikrobryggeri er det nemlig vanskelig å få en hylleplass i dagligvareforretningene.

 

Store dagligvarebutikker ønsker gjerne å sikre seg volumvarer som kan selges til lave priser, og for et mikrobryggeri er det vanskelig å konkurrere på både volum og pris med internasjonale bryggerier.

 

– På Gulating kan vi ta inn kun én flaske uten at det gjør noe. For oss handler det om å distribuere mikrobrygg og håndverksøl til folket, og vi er først og fremst opptatt av å ha det beste utvalget i butikken, sier Gundersen.

JULEGAVER: I butikken finner du mange spennende produkter. Akkurat nå er julekalendere og julegaver ekstra populære. Foto: Tone Ruud Engen

STORT UTVALG: Du finner naturligvis også et bredt utvalg av øl fra mikrobryggerier verden over. Noen av de mest populære sortene er IPA og surøl. Foto: Tone Ruud Engen

 

Mikrobrygg fra Lindesnes, Svalbard, Palestina og Libanon

Godt forankret i kjerneverdiene til Gulating, ligger et ønske om å videreformidle den samme lidenskapen gründeren og de ansatte i butikkene har for mikrobrygg.

 

– Ikke alle har råd til å lage store nok batcher til å komme seg inn på dagligvarebutikken eller på vinmonopolet, men det finnes utrolig mye spennende øl der ute som burde deles med folket. På Gulating er alle velkomne, og her er det folket som bestemmer, sier daglig leder.

 

Hvor mange mikrobryggerier er representert hos dere i dag?

 

– I dag har vi omtrent 110 forskjellige mikrobryggerier representert hos oss. Omtrent 70 prosent av disse er fra Norge – fra Tromsø, Trondheim, Lindesnes og til og med fra Svalbard, forklarer Gundersen.

 

– I tillegg tar vi inn mikrobrygg fra land som Skottland, Palestina, Libanon og Kina. Her er det ikke alt som vil bli solgt i butikken, siden andre land ikke opererer med samme lovgivning for alkoholprosent som vi gjør i Norge. Som regel brygger de bare et øl, og alkoholprosenten blir som den blir, ler butikksjefen.

 

Hva skal egentlig til for å kunne kalle seg et mikrobryggeri?

 

– Det finnes ikke noen fast regel, men et mikrobryggeri er gjerne definert ved at du brygger øl for å selge i butikk. Det er likevel i mindre skala, og hver batch blir gjerne litt forskjellig, i motsetning til internasjonale bryggerier med systemer som sikrer at ølen blir nøyaktig lik hver gang, sier han.

 

Som mikrobryggeri må du imidlertid følge krav til blant annet lokaler, hygiene og skadedyr satt av Næringsetaten, i tillegg til at du må ha et tilvirkningsløyve på produksjon for salg.  

CHILISAUS: I løpet av tiden har butikken også spesialisert seg på chilisaus, og har i dag over 40 varianter. Blant annet en som lages på Skullerud i Oslo. Foto: Tone Ruud Engen

 

Andre spennende varer hos Gulating

Det er imidlertid ikke bare øl du kan finne i butikkene til Gulating. Med fokus på egenartede produkter av høy kvalitet, kan du også finne et bredt utvalg av alkoholfri øl, glutenfrie produkter, 40 varianter tonicvann, kombucha, potetgull, snacks og chilisauser.

 

– Vi har veldig mange chilisauser, og det er utrolig populært. Vi startet med fire typer, og har i dag 50 ulike varianter. Alt fra chilisauser produsert i USA, til chilisaus produsert av en fyr som holder til på Skullerud i Oslo, sier Gundersen.

 

– Vi selger også håndlaget potetgull og en egen øl-snacks, som er laget på kornet du bruker i bryggeprosessen. Istedenfor å kaste kornet etter bryggeprosessen, er det kjevlet ut og tilsatt olje og salt. Det smaker litt som et tynt knekkebrød og er veldig godt, forteller Gundersen.

HÅNDLAGET POTETGULL: Butikken har et helhetlig fokus på håndlaget produkter, og selger også snacks i ulike varianter. Foto: Tone Ruud Engen

 

Har dere noen ekstra spennende produkter hos Gulating på Gunerius?

 

– Jeg vil si at vi er veldig god på, og har et stort utvalg, av surøl, en gammel øl-stil. Surøl er ikke tilsatt gjær, men fermenteres gjennom gjær fra luften eller fra selve ingrediensene, og gir en funky syrlighet til ølet. I tillegg får vi tilbakemeldinger om at vi er veldig flinke på å ta inn spennende nyheter.

 

Gulating på Gunerius har også en større avdeling for bryggeutstyr enn de andre butikkene. Her finner du mye av det du trenger av utstyr, som kjeler, termometere, renholdsmidler, i tillegg til ingredienser som humle, gjær og malt.

 

Gundersen kan fortelle at han selv brygger – og gjør det så ofte han får mulighet.

 

– Det er utrolig spennende å gå fra en tanke om hva jeg ønsker å lage, sette sammen en oppskrift og til det å lukte, smake og teste produktet i ettertid. Det er gøy å skape noe, og kunne gi bort til venner og kjente og få tilbakemelding på det etterpå, sier han.

 

Hva er nøkkelen til det å brygge et godt øl?

 

– Det handler i stor grad om å prøve og feile. Det er ikke sånn at du første gang får til en skikkelig bra oppskrift, men det er viktig å ta det seriøst og gjøre litt undersøkelser i forkant. I tillegg er det lurt å få hjelp til å velge riktig råvarer og sette sammen en god base med riktig sammensetning av malt og humle. Ikke minst må du legge i litt kjærlighet, avslutter han.

GULATING: Her vil du garantert finne mye spennende i hyllene. Foto: Tone Ruud Engen