Huskeliste til deg som skal arrangere konfirmasjon
Å arrangere konfirmasjon skal være gøy, men det krever en del planlegging. Her får du tipsene som gjør at du kommer deg knirkefritt gjennom den store dagen.
Konfirmasjon er en stor begivenhet – både for konfirmanten selv og de foresatte. Det må selvfølgelig feires! Under finner du en rekke tips og råd som gjør det gøy å arrangere konfirmasjon, og som sikrer at det blir en fin opplevelse både for deg og konfirmanten.
Gjesteliste
Mange lurer på hvem og hvor mange det er vanlig å be i en konfirmasjon. Selv om det ikke finnes et fasitsvar, er det vanlig å be nærmeste familie – i tillegg tanter og onkler med barn.
Mange ber også faddere og andre nære bekjente – som for eksempel en nabo eller god venn av familien. Det viktigste er at gjestelisten består av mennesker som har en relasjon til konfirmanten, og som kan være med på å gjøre feiringen vellykket.
Budsjett og lokale
Når du har fått tilbakemelding på hvor mange som kommer, er det på tide å sette et budsjett for feiringen. Hvor mye skal du bruke på mat, hvor mye skal gå til pynt, og skal dere leie lokale eller arrangere konfirmasjonen hjemme?
Uansett hvor du ender opp med å feire, kan det være lurt å velge et lokale som har god plass, nok bord og stoler og et kjøkken som er lett tilgjengelig.
Dekorasjoner og borddekking
Et konfirmasjonsbord skal representere konfirmanten, så bruk gjerne litt tid på å planlegge hvilket tema dere skal velge. Et tips er å bruke gamle barndomsminner som pynt, for eksempel konfirmanten sine første sko eller gamle barndomsbilder.
Du kan også velge tema basert på interesserer konfirmanten har, for eksempel fotball eller dyr. La gjerne konfirmanten delta i planleggingen – kanskje har han/hun forslag til tema og farger.
Myke linjer, grafiske kontraster eller annen stil?
Sanger og taler
I en konfirmasjon er det ofte både sanger og taler til ære for konfirmanten, men hvor mange avhenger av hvor mange gjester dere er. Hør med gjestene hvem som ønsker å holde tale for konfirmanten, så vet du hvor mye tid du skal sette av. Og kanskje skal du selv holde tale? Slik forbereder du en konfirmasjonstale.
Kaker
Ingenting sier konfirmasjon mer enn et bugnende kakebord! For er det en dag kakebordet skal bugne, så er det på konfirmasjonsdagen! Og det beste av alt: Du kan spørre gjestene om hjelp dersom du ikke rekker å bake selv.
Husk at det kan være lurt å lage en oversikt over hvem som baker hva, slik at du ikke ender opp med fem like kaker. Og for all del, ikke glem favorittkaka til konfirmanten!
Mat og drikke
Koldtbord har lenge vært en sikker vinner når man skal arrangere konfirmasjon. Da er du sikker på at alle får noe de liker. Koldtbord er dessuten enkelt å lage selv dersom du synes det blir for dyrt å bestille mat.
Ønsker konfirmanten noe litt mer moderne enn et koldtbord, er tapas et perfekt alternativ. Vil dere slå på stortromma, kan dere diske opp med en en treretters middag til konfirmasjonen.
Lager du dessert selv?
Serveringshjelp
For å slippe unødvendig stress på den store dagen er det mange som velger å leie inn serveringshjelp på konfirmasjonsdagen. Siden en konfirmasjon er såpass personlig, kan det være lurt å spørre noen du kjenner om hjelp, og som du stoler på at vil gjøre en god jobb. Det kan også være lurt å avtale pris og arbeidsoppgaver på forhånd.
Skriv en ønskeliste
Det er ingen hemmelighet at mange konfirmanter ønsker seg penger til konfirmasjonen. Det kan imidlertid være lurt at ungdommen skriver ned noen ønsker, slik at resten av familien kan få noen tips til hva de kan kjøpe i konfirmasjonsgave. Kanskje ønsker konfirmanten seg et nytt kamera, eller kanskje er det en konsert han/hun gjerne vil på? Skriv det ned!
Lag en kjøreplan
Det er fort gjort at det blir mye armer og bein på konfirmasjonsdagen. Det kan derfor være lurt å lage en kjøreplan, slik at du har full kontroll over når dere skal dere være i kirka, når gjestene ankommer festen, når dere skal spise osv.
Fotografering
Det blir som regel tatt mange bilder i løpet av konfirmasjonsdagen, og er du heldig får du knipset et bilde eller to konfirmanten kan bruke på takkekortet. Mange mobiltelefoner tar bilder av god kvalitet.
Føler du deg ikke sikker på foto, er det ingen skam i å spørre en flink venn eller noen i familien om hjelp. Om ikke annet så kan du gi noen ansvar for at det blir tatt noen oppstilte bilder av konfirmanten i løpet av dagen, gjerne også med foreldre eller andre nære. Da vet du at dere får foreviget dere selv i finstasen på den spesielle dagen. Jo mindre du har å tenke på, desto bedre.
Tips
Hvis du velger å hyre fotograf, bør du være ute i god tid! Både for å sikre datoen, men også for å avklare pris og omfang så det står til ditt budsjett.
Antrekk til konfirmanten
Legg frem og se over antrekket noen dager før den store dagen, så unngår du eventuelle overraskelser.
Husk at også resten av familien skal ha på seg finstasen og at derfor kan være lurt å dobbeltsjekke disse antrekkene også.
Skal konfirmanten få ny dress?